Radio Gompel blaast dertig kaarsjes uit

Geschreven door Op 11 april 2012

Bron: Het Nieuwsblad, artikel Tommy Maes, 11 april 2012, 03:00


Lokale zender startte in 1982 als Radio Noordzee

Radio Gompel blaast dit jaar dertig kaarsjes uit en organiseert een groot feest op 29april. Sinds de oprichting in 1982 heeft de lokale zender een trouw publiek tot zelfs buiten de Kempen.
Al dertig jaar is Radio Gompel een fenomeen in Mol en ver daarbuiten. De lokale radiozender is een houvast voor veel liefhebbers van Vlaamse schlagers en oldies. Die muzikale keuze is een deel van de succesformule. ‘We spelen veel liedjes die niet aan bod komen op andere radiozenders. Maar variatie blijft belangrijk. Naast Vlaamse artiesten spelen we ook oldies van onder meer Elvis Presley en Paul Anka. En soms steken we er een pophit van bijvoorbeeld Milk Inc tussen’, zeggen oprichter Jan Mertens en presentator Benny Geens. ‘Als radiozender moet je de luisteraars ook blijven betrekken. Zo kan iedereen langskomen om ons te zien draaien en iets te drinken. We organiseren ook vaak activiteiten waarbij we mensen bij elkaar brengen’, zegt Mertens. Op 24 april 1982 zond Radio Gompel voor het eerst uit, toen nog onder de naam Radio Noordzee. ‘Toen had je bij wijze van spreken op elke straathoek wel een radiostation. In die tijd zonden we alleen uit op zaterdag en zondag. En we stopten altijd om 15uur, want anders stoorden onze uitzendingen de tv-signalen in de buurt. In de beginjaren gebeurde het wel eens dat andere zenders onze uitzendingen stoorden. Zo was er bijvoorbeeld Radio Zuidzee, die hier met een auto rondreed en van daaruit uitzond. Ook hebben onbekenden op een dag onze kabels doorgesneden. Toch hebben we altijd ons ding gedaan’, vertellen Mertens en Geens. Begin jaren negentig veranderde het radiostation de naam in Radio Gompel. Sindsdien was de zender ook erkend als vrije radio.

Maar in 2004 bracht het nieuwe frequentieplan donkere wolken boven Radio Gompel. ‘Voortaan was er in Mol maar een radiofrequentie beschikbaar. Ons dossier was even goed als dat van Radio Mol, maar jammer genoeg vielen we uit de boot. Voor ons was dat erg, maar voor onze trouwe luisteraars was het nog een grotere ramp. Voor velen was Radio Gompel een houvast in het leven. Daarom hebben we volop gezocht naar een oplossing. Uiteindelijk mochten we een frequentie uit Balen gebruiken. Sinds eind september 2005 zijn we opnieuw in de ether. We hebben 16maanden stilgelegen, maar we zijn er sterker uitgekomen. We hebben een vijftiental enthousiaste medewerkers en zenden de hele dag uit.’Om het dertigjarig bestaan te vieren, organiseert Radio Gompel op 29 april een groot feest. ‘We stellen een grote feesttent op. Daar vinden optredens plaats van Bobby Prins, Rudolf Stevens, Cliff Rilly en Luc Van Meeuwen. Die worden begeleid door de Mon Roland Band.’


Radio Gompel

De parel van de Kempen!

Huidig nummer

Titel

Artiest