Het ontstaan van Radio Gompel

De man achter Radio Gompel was en is nog steeds Jan Mertens. In 1979 werd aan hem gevraagd om mee te helpen om Radio Mi Amigo op te richten in Balen. Dit liedje duurde echter niet lang en na strubbelingen binnen de ploeg van Radio MiAmigo besloot Jan deze te verlaten. Maar de muziekmicrobe liet hem niet los en Jan besloot zelf een eigen radiostation te beginnen.

v.l.n.r.: Eddy, oprichter Jan Mertens, Benny Geens, John Lee, Pedro

Op 24 april 1982 richtte hij Radio Noordzee op. De gebruikte frequentie was 100,90 MHz. De studio was opgesteld in Onze Lieve Vrouwstraat 110 te Mol waar nu nog steeds de studio van Radio Gompel is gelegen. In die tijd was de apparatuur opgesteld in een berghok in de tuin. Radio Noordzee was van in de beginperiode een succes en had veel luisteraars. De Pioniers van Radio Noordzee waren Eddy, oprichter Jan (+) John Lee, Benny en Pedro. Twee van de vijf grondleggers van Radio Noordzee maken vandaag de dag nog steeds deel uit van het team van Radio Gompel.

In de beginperiode werden enkelprogramma’ s gemaakt op zaterdag en zondag. Omdat de gebruikte zender te televisiesignalen stoorde, werd om 15:00 uur gestopt met uitzenden. Wat later was de roepnaam aangepast naar Radio Gompel omdat er Radio Noordzee al bestond aan de kust. De radio begon stipt om 8 uur en stopte om 22 uur.

1 april 2004: 50 DAB toestellen gratis

Op 1 april 2004 meldde presentator Peter De Jong dat Radio Gompel in de toekomst over zou stappen op DAB om toch te kunnen blijven uitzenden. Om de programma’s te kunnen ontvangen was een eenvoudig apparaatje nodig dat moest worden aangesloten op een bestaande muziekinstallatie. Een firma uit Keulen, die de apparaatjes produceerde, had in Vlaanderen hun station uitgekozen om een promotiecampagne te voeren. Vijftig ontvangsttoestellen zouden gratis worden weggeven. De luisteraar moest een nummer in Brussel bellen en melden dat Radio Gompel moet blijven bestaan. Het bleek het telefoonnummer te zijn van het Kabinet van Minister Keulen.

2 mei 2004: het einde van de radio

We informeerde de luisteraars over het nakende einde. Er kwamen nieuwe frequenties in Vlaanderen en zo ook moesten wij mee strijden met andere radio’s naar de frequentie die er kwam voor Mol. Deze was 105.2 FM deze Radio Gompel gebruikte.

Radio Mol, Radio Milo en Radio Gompel moesten met 3 strijden voor 1 frequentie. Radio Milo (103.1 MHz) viel uit de boot, omdat zij hun dossier te laat hadden ingediend bij het VCM. Radio Mol en Radio Gompel waren bijgevolg beiden kandidaat voor één beschikbare frequentie. Jan Mertens maakte met Hans Van Dyck een mooi volledig dossier op waarbij alle medewerkers ook hun eigen persoonlijke beleving mochten aan plakken. Het dossier van Radio Mol en het dossier van Radio Gompel scoorden op vier van de vijf beoordelingscriteria gelijk. Enkel had Radio Mol een punt extra bij de technische infrastructuur (deze was onlangs aangepast bij hun aan het nieuwste van het nieuwste).

Medewerker van toen Peter Van Loy zei nog dat Radio Gompel zelf op zoek was gegaan naar een mogelijke frequentie. “Rond de 90.0 MHz zou hier in Mol nog een radio kunnen uitzenden,” maakt hij zich sterk, “ook op andere plaatsen in Vlaanderen worden er lokale radio’s actief onder de 100.0 MHz. Ons voorstel in die zin, werd van tafel geveegd. De frequenties uit de aangrenzende gemeenten zouden ook perfect bruikbaar zijn voor Mol. Het was beter geweest als al die frequenties per regio verdeeld werden in plaats van per gemeente.” Radio Gompel verzamelde de voorbije weken meer dan 4.000 handtekeningen van luisteraars. De petitie werd afgeleverd op het Kabinet van Marino Keulen. “Het resultaat daarvan was nihil,” besloot Peter Van Loy.

“De VTM wil ons niet, de VRT niet, nu pakken ze ons ook nog Radio Gompel af. We kunnen nergens meer terecht,” sprak charmezanger Cliff Rilly.

Op 26 mei 2004 moest Radio Gompel de stekker uit het stopcontact halen en mocht Radio Mol de uitzendingen starten op 105,20 MHz. De laatste uitzending werd gepresenteerd door Jan De Graaf en Peter De Jong. Zij beloofden de luisteraars dat ze niet zouden stilzitten tot hun omroep terug was te beluisteren.

3 oktober 2005 terug in de ether

Verschillende stappen werden ondernomen om Radio Gompel terug in de ether te krijgen. Onder andere dankzij de bereidwillige medewerking van volksvertegenwoordiger Servais Verherstraeten en Vlaams parlementslid Kris Van Dijck werd een oplossing gevonden. In de gemeente Balen waren twee frequenties gecoördineerd die beiden door Radio Contact werden gebruikt. Eén van die frequenties, namelijk 105,60 MHz, verdeelde de programma’s van Radio Contact 2. Maar omdat Radio Contact 2 ophield te bestaan werd besloten om eveneens het programma van Radio Contact uit te zenden. Het BIPT had ook vastgesteld dat de zendinstallatie niet optimaal functioneerde. Het teruggekaatste vermogen was groter dan het uitgestuurde vermogen. Er werd uiteindelijk een overeenkomst gesloten met Peter Van Loy die lid was geworden van de VZW Radio Magic. Van Loy had gesprekken gevoerd met Radio Contact. Hij slaagde erin om tot een overeenkomst te komen om de maatschappelijke zetel te verhuizen naar zijn adres in Balen. De overeenkomst bepaalde onder meer dat Radio Gompel toelating kreeg om in te staan voor de programmatie voor VZW Radio Magic, weliswaar onder bepaalde voorwaarden en een aantal gedetailleerde afspraken. Er werd een radiolijn gehuurd om de audio naar de zender opgesteld aan het tuincentrum Van Gastel te Balen te sturen. Op 30 september 2005, dit was na 16 maanden stilte, was Radio Gompel terug te beluisteren in Balen en Mol.

2009 Radio Gompel paste infrastructuur aan

Carmen Broadcast Automation

Onze non-stopmachine die wij Kristof noemde was verouderd en ging vaak stuk. Deze moest aangepast worden aan de nieuwste normen en zo kwamen bij uit bij Edwin van Carmen Broadcast automation. Heel de studio omgebouwd onder het welziend oog van medewerker Jeroen Jacobs die ook voor de eerste website zorgde. Na een klein gemeningsconflict stapte Jeroen op bij Radio Gompel, waarna hij bij Radio Mol aan de slag kon en zelfs in 2014 voorzitter daar geworden is van de vzw Radio Mol.

Ondertussen waren er ook verschillende nieuwe presentatoren opgedoken en moest er wel iets gebeuren. Jan ging ten raden bij Hans Van Dyck die een kleine 5 jaar geleden gestopt was om twee radio’s te helpen opstarten in stad Antwerpen. Natuurlijk bood Hans zijn diensten aan en hielp met de hele overgang tot een paar jaar later. Hans is toen gestopt wegens te weinig tijd en zijn bijberoep en beroep werden wat veel.

2013 Grote Prijs Radio Gompel

 

4 december 2017 was het signaal weg

Foto: Vanderveken, HLN

Plots was het gekende signaal van Radio Gompel weg. Ex-medewerker Peter Van Loy schakelde na tal van onenigheden met oprichter Jan Mertens de zender uit. Peter was voorzitter van vzw Radio Magic die toelating gaf aan Radio Gompel om uit te zenden. Maar door een hevige discussie was eerder al de vriendschap gestopt. Doordat de vzw Radio Magic ontbonden was hadden wij ook niet de toelating om nog de frequentie te gebruiken. Dus het signaal moest verbroken worden. Vooral voor de trouwe luisteraars vind Peter het heel spijtig. Hij kreeg veel boze reacties, maar hij hoop dat ze hem ook begrijpen. Radio Gompel zal niet verdwijnen want ze hadden een vergunning gekregen voor de komende 9 jaar om uit te zenden. Het probleem is dat die vergunning pas loopt vanaf 1 januari 2018. Van dan af kunnen ze onder een eigen vzw uitzenden en zijn ze dus niet meer afhankelijk van de vzw Radio Magic.

“We kregen als één van de weinige lokale radiostations een vergunning. Dat betekent toch wel dat we een sterk dossier hebben ingediend destijds en aan alle voorwaarden voldoen”, aldus Jan Mertens.

1 januari 2018 terug na een kleine maand radiostilte

Radio Gompel is terug op 105.6 FM.
Radio Gompel maakt inmiddels gebruik van een nieuwe equalizer waardoor hun geluid beter is en ze hopen snel weer gebruik te kunnen maken van de oude zendmast in Gompel.

7 juni 2021, een zwarte dag voor de radio

Foto: MTO, Het Nieuwsblad

Het nieuws dat oprichter en de drijvende kracht achter Radio Gompel, Jan Mertens (75 jaar) is overleden slaagt bij iedereen in als een bom. Zijn specifieke stem niet meer horen op de Parel van de Kempen is wennen. Jan is de week ervoor op daguitstap geweest naar Luxemburg. Met het uitstappen is hij door een auto aangereden en gevallen op zijn heup. Deze was gebroken en moest geopereerd worden. Tijdens de opratie kreeg hij hartproblemen en werd hij in een kunstmatige coma gehouden. Zijn toenmalige vriendin Sonja en de collega’s van de radio waren zwaar aangedaan door zijn plotse overlijden.

24 april 1982 tot 24 april 2022 = 40 jaar Radio Gompel

Het ganse weekend werd gevierd met artiesten in de feesttent naast de studio. Radio Gompel. Ook herdachten we dat weekend onze oprichter Jan Mertens.

1 oktober 2022

Hans Van Dyck is terug bij Radio Gompel als vormgever van de radio. Hij gaat zorgen voor een nieuwe frisse wind (huisstijl, logo, website, jingles, …) maar wel met behoud van de muziek want dat is de muziek van de luisteraars en zo dus onze kracht als vrije radio.

24 november 2022

Radio Gompel 2.0 is herboren. Een nieuw tijdsein en “Het Radio Gompel Nieuws” vanaf nu met Chris Van Opstal. Ook zal Jos Van Meer, Rudy Van Hove en Peter Hoffman bij de radio programma’s maken.

1 januari 2023

Vandaag hebben wij de eerste Nieuwjaarswensenshow uitgezonden waarin alle presentators hun wensen lieten horen door een eigen woord en liedje voor de luisteraars. Deze hebben wij uitgezonden om 13.00 en 18.00 uur. Je kan deze herbeluisteren via onze pagina op Soundcloud.

5 februari 2023

De tweede editie van de Carnaval Top 100 is aangebroken.

12 augustus 2023

Deze dag hadden we een algemene vergadering en is er een nieuw bestuur gekozen. Ook is er een dagelijks bestuur geboren om de dagelijkse werking te garanderen.

3 september 2023

Het Eerste Groot Tuinfeest van Radio Gompel ging vandaag door in Parochiezaal Ginderbuiten. Optredens van Luc Van Meeuwen, Salim Seghers, Rudolf Stevens, Berritta, The Jackets, The Ron Elly Band en Adje Palen. Het was een prachtig evenement met de voorstelling van het nieuwe Radio Gompel Lied.

8 september 2023

Een belangrijk moment in de geschiedenis van Radio Gompel. Weldra gaan we onze studio verlaten en gaan we voor de eerste keer in de geschiedenis naar een ander gebouw op 6 km verder. We gaan in hetzelfde gebouw als Radio Mol zitten. Het oude Verlipack gebouw in Mol-Donk. Deze dag is er een samenkomst tussen alle medewerkers van Radio Gompel en Radio Mol.

Bronnen:




Radio Gompel

De parel van de Kempen!

Huidig nummer

Titel

Artiest