Raken we steeds meer in ‘Chaos FM’?

Geschreven door Op 24 november 2017

Bron: Radiovisie.eu, 24-11-2017, 06:12


Raken we steeds meer in ‘Chaos FM’?

Minister van Media Sven Gatz hoopt tegen eind november de laatste erkenningen voor het nieuwe frequentieplan bekend te maken. Het lijkt er echter op dat er eind van de maand meer en meer gaten opduiken in dat plan. TOPradio haalde de laatste dagen zwaar uit, opmerkelijk genoeg ontkende de minister daarin niet echt, hij verwees eerder naar een oplossing die nog mogelijk is. Eerlijk gezegd had die er al moeten zijn om van een solide plan te kunnen spreken. Verder was er de betrokkenheid van het kabinet Gatz, eerst weggecijferd, ondertussen toch toegegeven. Er duiken steeds meer namen van ‘beoordelaars’ op, als ze kloppen zouden sommigen toch direct of indirect betrokken kunnen zijn met enkele aanvragers.

Wat als?

In de Commissie Media werd er op gewezen dat door de toename van procedures voor de Raad van State de kans vergroot dat er toch één het hele plan zou kunnen stilleggen. Minister Gatz meent dat die Raad van State niet in detail zal oordelen, doch enkel over het geheel van de gevolgde procedure. Voor BRUZZ gaat het echter niet over de procedure van beoordeling maar over het elementaire in decreten en besluiten. Toegestane wijzigingen in structuren van vzw’s moeten eveneens naar de letter van het decreet gebeuren. Zelfs de samenstelling van een onpartijdige ‘vakjury’ en de beoordeling algemeen zijn elementaire zaken die horen te gebeuren naar de voorgeschreven regel.

Het vacuüm

Ondertussen zijn er omroepen die kunnen of willen verdwijnen, tenminste als het frequentieplan kan worden uitgevoerd. Sommige dienen geen aanvraag meer in, niet alle betrokkenen wachten tot 31 december om de statutaire aanpassingen door te voeren. Een paar voorbeelden.

Op 28 oktober 2005 werd de structuur van de vzw Radio Magic in Balen gewijzigd naar model van Contact (Vlaanderen). Op 9 november 2017 werd op de rechtbank van Koophandel in Antwerpen (afdeling Turnhout) een akte neergelegd, daarin werd de sluiting en ontslag van NV Contact en NV Contact Vlaanderen ter kennis gebracht en besliste de vzw tot ontbinding en vereffening. Het werd op 22 november 2017 gepubliceerd in het Staatsblad.

Op 31 augustus werd de structuur van de vzw Bergom (Radio Quattro) in Herselt aangepast en verhuisde de maatschappelijke zetel naar Scherpenheuvel-Zichem. Op 10 oktober 2017 legde de vereniging een akte neer bij de Kamer van Koophandel in Leuven, een buitengewone algemene vergadering had op 1 september 2017 beslist tot vereffening en ontbinding. Dit werd op 20 oktober 2017 gepubliceerd in het Staatsblad.

Op de website van VRM hebben beide vzw’s nog een lopende erkenning: Radio Gompel (vzw Radio Magic) op 105.6 FM in Balen en Radio Komilfoo (vzw Bergom) op 107.8 FM in Herselt/Laakdal. Als zij momenteel nog uitzenden dan zou dat illegaal zijn omdat de rechtspersoon niet meer bestaat.

De chaos

Er wordt al lang gewaarschuwd dat er te weinig tijd is voor het praktische van het frequentieplan, de (vooraf goedgekeurde) aanpassingen structuren en nieuwe zendvergunningen. Wat als er nog een kink in de kabel komt? Het zijn uitersten maar toegezegde frequenties kunnen dan worden opgeëist, die zouden opgeschort kunnen worden en in gebruik blijven van reeds opgedoekte rechtspersonen! De overgang van het oude naar het nieuwe frequentieplan zou wel eens minder vlot kunnen verlopen dan die van het oude naar het nieuwe jaar.

‘Chaos FM’, met een netwerk van claims? Die kans wordt groter nu een ketenradio… keet schopt. Het worden zeker nog BRUZZ-ende radiodagen.


Radio Gompel

De parel van de Kempen!

Huidig nummer

Titel

Artiest