Kempen FM: op bezoek bij zes lokale radio’s

Geschreven door Op 10 februari 2017

Bron: GVA, foto Kioni Papadopoulos, 10-02-2017, 11:21


Kempen FM: op bezoek bij zes lokale radio’s

Ruim de helft van de Vlaamse lokale ­radiostations zag in de jaren tachtig het licht als piratenzender. Dertig jaar later zitten de piraten van weleer al lang niet meer op dezelfde golflengte, en vaart elk station zijn eigen koers. CittA klopte aan bij zes Kempense FM-pioniers die nog trouw zweren aan het klassieke ­recept: een plaatje met een praatje.

Minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) ­beslist eind dit jaar welke radiostations hun boeltje ­mogen ­pakken, en welke de komende negen jaar in de ether kunnen blijven. De overheid wil de 290 ­frequenties hergroeperen in ‘pakketjes’, die – zo ­belooft Gatz – een groter zendgebied en meer reclame-inkomsten garanderen. De veertien ­Kempense lokale radio’s starten binnenkort met hun aanvraagprocedure. Eenmaal het dossier is afgehandeld, is het nog louter een kwestie van wachten.

De structurele selectieronde van Gatz staat in contrast met de manier waarop radiomakers in de jaren 80 tekeergingen. Wie geld had voor een zender, genoeg platen om een programma te vullen en niet vies was van een illegaal avontuur, zocht onbezonnen de ether op. Voor de toenmalige RTT – vandaag het BIPT, het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie – waren het piraten, niets meer, niets minder. Ook Jan Mertens (71), voorzitter van Radio Gompel uit Mol, waagde zich in 1982 op glad ijs. “We waren destijds een stoorzender. Als wij op antenne gingen, toen nog als Radio Noordzee, kon niemand in de buurt naar de televisie kijken, zo sterk was ons signaal. We zonden alleen uit op zaterdag en zondag, omdat we wisten dat de RTT tijdens het weekend geen heksenjacht hield op illegale zenders.”

“Op een zondag klopten ze plots toch aan. We hadden geen keuze: we moesten onmiddellijk stoppen met uitzenden en onze zender overhandigen. Als we weerstand boden, zouden we hem nooit meer terugzien, dreigde een van die mannen. Ik heb me verweerd en gezegd dat we nog een aantal verzoekplaatjes moesten afwerken, maar niets hielp.”

Het overkwam ook Radio Paloma uit Poppel (­Ravels), in de studio op de grens tussen België en Nederland. “Op een dag stond de politie voor de deur”, blikt presentator Marcel Gijsemans (72) terug. “De presentator kreeg het in de gaten, greep de zender vast en liep met dat ding onder zijn arm het veld in, richting sloot. Eenmaal het water over, stond hij veilig op Nederlands grondgebied.” Bij een tweede inval nam de dj opnieuw de benen. “Dat bleek achteraf gezien niet nodig. Die tweede keer hadden de agenten geen slechte bedoelingen. Ze kwamen gewoon een verzoekje aanvragen.”


Radio Gompel

De parel van de Kempen!

Huidig nummer

Titel

Artiest