Ex-dj trekt stekker uit Radio Gompel

Geschreven door Op 17 december 2017

Bron: HLN, artikel Chris Verboven, foto Vanderveken,


Sinds maandag 10.10 uur is het bekende radiostation Radio Gompel op 105.6 uit de ether. Ex-medewerker Peter Van Loy (49) schakelde na tal van onenigheden met oprichter Jan Mertens (72) de zender uit. “Van Loy bezit als enige de sleutel om de zenderkast te openen. We kunnen onze zender dus niet opnieuw aanzetten”, aldus Mertens.

Al 35 jaar is Radio Gompel een begrip in Mol. Met zijn unieke stemgeluid geeft Jan Mertens zijn eigen radiostation een typisch Kempisch karakter.

“Ik doe deze hobby met hart en ziel, maar nu hebben ze me een loer gedraaid”, vertelt de oprichter aangedaan. “Ex-dj Peter Van Loy bezit de sleutel van de zenderkast in Balen, langswaar we uitzenden. Na een onenigheid zette hij maandag de zender plots uit. Omdat we zelf geen sleutel bezitten van de kast, kunnen we het apparaat niet terug inschakelen. Ik weiger hem op te bellen en te smeken om de zender weer aan te zetten. Hij is te ver gegaan en er is teveel gebeurd. De kast zelf gaan openbreken doe ik zeker niet.”

Peter Van Loy werkte 25 jaar samen met Jan Mertens. Een tijdje geleden stopte de vriendschap na een hevige discussie. “Ooit was ik de redder van Radio Gompel. In 2004 dreigde de zender te verdwijnen maar ik kon ervoor zorgen dat we via een omweg toch nog reglementair konden blijven uitzenden. In feite zond Radio Gompel de laatste jaren uit onder mijn vergunning, die ik bezit via de vzw Radio Magic.”

Druppel

“Ik bood Jan een tijdje geleden nog aan de vzw over te nemen, maar hij was niet geïnteresseerd. Integendeel, hij reageerde boos en weigert nu zelfs aan de afgesproken voorwaarden te voldoen. Hij begon me zelfs af te dreigen. Ik waarschuwde hem meermaals dat ik de stekker er zou uittrekken als dit niet stopte. Ik hoopte dat het tij nog zou keren, maar de laatste discussie was echter de druppel. Daarom schakelde ik maandag de zender uit. De vzw Radio Magic is ondertussen al ontbonden. Vooral voor de trouwe luisteraars vind ik het heel spijtig. Ik kreeg al veel boze reacties, maar ik hoop dat ze mij ook begrijpen.”

Radiomaker en voorzitter Jan Mertens blijft niet bij de pakken zitten. Hij dreigt ermee stappen te ondernemen.

“Ik kreeg al meer dan 100 telefoons van luisteraars die zich afvragen waar hun favoriete zender naartoe is. Wat er nu gebeurt, maakt me boos. Ik schakel de politie in en neem een advocaat onder de arm. Dit gaat hem geld kosten. De reclame-inkomsten die we mislopen in deze eindejaarperiode lopen hoog op.” Peter Van Loy reageert hierop gelaten. “Ik sta recht in mijn schoenen. Toch zit ik ook verveeld met de hele situatie. Vooral de vele trouwe luisteraars zijn de dupe.”

Nieuwe vergunning

Radio Gompel zal echter niet definitief verdwijnen. Hun toekomst is verzekerd want ze kregen onlangs een vergunning voor de volgende negen jaar. Het probleem is dat die vergunning pas loopt vanaf 1 januari 2018. Van dan af kunnen ze onder een eigen vzw uitzenden en zijn ze dus niet meer afhankelijk van de vzw Radio Magic. “We kregen als één van de weinige lokale radiostations een vergunning. Dat betekent toch wel dat we een sterk dossier hebben ingediend destijds en aan alle voorwaarden voldoen”, aldus Jan Mertens.


Radio Gompel

De parel van de Kempen!

Huidig nummer

Titel

Artiest